طیبه حاتمی مسئول مرتع اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان سمنان
کپه کاری در سطح 40 هکتار از مرتع شهرستان سمنان

تاریخ انتشار : 1403/08/22 - ساعت انتشار: ٠٧:٤٥ - گروه خبری : اخبار شهرستان

عملیات کپه کاری با بذر بادام کوهی در سطح 40 هکتار از مرتع رویان شرقی سمنان انجام شد .

کپه کاری رایج ترین روش اصلاح مراتع کوهستانی در ایران است. شرایط نامساعد محیطی از قبیل خشکی, گرما, سرما و باد شدید, فقر عناصر غذایی و چرای دام, باعث از بین رفتن بسیاری از نهال های تازه استقرار یافته در چاله های کپه کاری می شود.

طیبه حاتمی مسئول مرتع اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان سمنانبا اشاره به اینکه تلاش می‌شود تا در کپه کاری و بذرپاشی از گونه‌های سازگار با اقلیم منطقه استفاده شود، تصریح کرد: کشت گونه‌های بومی، حفاظت خاک در مقابل فرسایش را به دنبال دارد و ضمن آن منجر به احیای منابع طبیعی مناطق حساس می‌شود.کپه کاری، یکی از روش‌های بذرکاری است که در آن بذر گیاهان مرتعی مورد نظر در چاله‌های حفر شده با دست قرار گرفته و سپس با خاک پوشانده می‌شود.

او با اعلام اینکه تقویت ظرفیت مراتع و افزایش تولید علوفه از دیگر مزایای کپه کاری و بذرپاشی در مراتع است، بیان داشت: با توجه به اینکه عرصه مراتع به‌عنوان یکی از مهم‌ترین منابع اقتصادی برای تأمین معیشت جمعیت قابل توجهی از کشاورزان و دامداران به شمار می‌رود لذا این اقدام بسیار حائز اهمیت است.حاتمی گفت: تلاش می‌شود تا از جوامع بومی محلی برای اجرای طرح کپه کاری استفاده شود.

مسئول مرتع اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان سمنانافزود: مراتع کوهستانی به علت فشار چرای دام در دراز مدت از نظر کمی و کیفی تحلیل رفته و گیاهان خوش‌خوراک آن با گونه‌های نامرغوب جایگزین می‌شود لذا کشت گونه‌های بومی می‌تواند باعث تقویت پوشش گیاهی، تثبیت خاک، افزایش ذخیره آبی خاک و ... شود.

کپه کاری به صورت حفر چاله به قطر 20 سانتیمتر و عمق 15 سانتیمتر است به نحوی که خاک برداشتی در جلوی چاله به صورت هلالی جمع شود.

وی ادامه داد: در هر هکتار حدود یک هزار کپه و هر کپه به تعداد پنج تا 10 عدد بذر مورد استفاده قرار می گیرد و برای نتیجه بخش بودن عملیات اجرایی، محدوده زیر پوشش قرق شده و دامداران تا پایان زمان قرق باید از ورود دام به منطقه خودداری کنند.

به گفته این مسئول، اهمیت پوشش گیاهی مراتع در تولید خوراک دام، نفوذ آب باران، تولید گیاهان دارویی، اشتغال‌های جانبی و همچنین اثرات زیست‌محیطی در تولید اکسیژن و کاهش گاز دی‌اکسید کربن مؤثر است.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج




-->