به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی مرآت
فرونشست زمین چالش جدی برای مردم سمنان

تاریخ انتشار : 1402/11/03 - ساعت انتشار: ٠٨:٠٨ - گروه خبری : اخبار استان

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ در سال‌های اخیر در استان‌های مرکزی کشورمان از جمله استان سمنان موضوع فرونشست زمین و مشکلات ناشی از آن به دلیل کاهش بارندگی‌ها و افزایش برداشت از چاه‌ها و همچنین بافت خشک و کویری شهرهای فلات مرکزی از اهمیت بالایی برخوردار است و به همین خاطر با روش‌های مختلف برنامه‌ریزی برای جلوگیری از بیابان‌زایی و افزایش وسعت بیابان و همچنین نهال‌کاری موضوع جدی برای منابع طبیعی محسوب می‌شود

در سال‌های اخیر در استان‌های مرکزی کشورمان از جمله استان سمنان موضوع فرونشست زمین و مشکلات ناشی از آن به دلیل کاهش بارندگی‌ها و افزایش برداشت از چاه‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ در سال‌های اخیر در استان‌های مرکزی کشورمان از جمله استان سمنان  موضوع فرونشست زمین و مشکلات ناشی از آن به دلیل کاهش بارندگی‌ها و افزایش برداشت از چاه‌ها و همچنین بافت خشک و کویری شهرهای فلات مرکزی از اهمیت بالایی برخوردار است و به همین خاطر با روش‌های مختلف برنامه‌ریزی برای جلوگیری از بیابان‌زایی و افزایش وسعت بیابان و همچنین نهال‌کاری موضوع جدی برای منابع طبیعی محسوب می‌شود.

جعفر مرادی حقیقی دراین میزگرد با اشاره به وسعت استان سمنان گفت: وسعت استان سمنان در حدود ۱۰ میلیون هکتار است و از جمله استان‌هایی است که دارای جنگل، مرتع، بیابان و کویر است. در حدود نیمی از استان را بیابان و کویر تشکیل داده است و قسمت‌های شمالی استان جنگل‌های سوزنی‌برگ و کهن برگ داریم و قسمت‌هایی از جنگل‌ها جزء ذخایر جنگلی کشور به شمار می‌آیند که درجه حفاظت آن نسبت به قسمت‌های دیگر منابع طبیعی از اهمیت بیشتری برخوردار است.

سیل و خسارت کالپوش

محمدراستین معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان اظهار کرد: منطقه کالپوش حدود ۱۳ هزار هکتار مساحت دارد و شرایط خاص آن از جمله شیب بالا و توپوگرافی ناموزون آن، تغییر زمان و شکل بارش موجب شده است در کالپوش به مدت‌زمان دو ساعت ۱۲۰ میلیمتر بارندگی داشته باشیم و این در حالی است که میانگین بارندگی کل سال استان سمنان از ۱۲۰ میلیمتر فراتر نمی‌رود.

 راستین در ادامه افزود: زمان و شدت بارندگی‌ها در کالپوش مناسب این فصل نیست، درگذشته شاهد بارش برف در این منطقه بوده‌ایم و با ذوب‌شدن تدریجی برف آب وارد سفره‌های آب زیر زمینی می‌شد؛ ولی اکنون به علت گرم‌شدن کره زمین، تبخیر بالا، تغییر فصل بارش و تغییر پوشش را در بر دارد و باران‌های سیل‌آسا و سیل کالپوش هم نتیجه همین تغییر اقلیم است.

 وی در ادامه خاطرنشان کرد: در سیل اخیر حوضه‌های آبخیزداری در کالپوش به‌خوبی اجرا شد به‌نحوی‌که سه روز بعد از سیل در جاهایی که سازه آبخیزداری انجام شده بود تخریبی رخ نداده بود و تا کنون ۵۰ درصد عملیات اجرایی آبخیزداری در کالپوش به اتمام رسیده است و با اتمام حوضه‌های آبخیز در آینده کمترین خسارت سیل را در این منطقه شاهد خواهیم بود.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اظهار کرد: با عملیات آبخیزداری می‌توانیم سیلاب‌ها را هدایت کنیم که کمترین خسارت و تخریب صورت گیرد و بتوانیم آب‌های ناشی از بارندگی را به سفره‌های زیر زمینی نفوذ دهیم تا در فصل‌های گرم با کمبود آب مواجه نباشیم.

 راستین در ادامه خاطرنشان کرد: بندهای آبخیزداری سبب کاهش سرعت آب و شیب می‌شود تا آب به‌آرامی هدایت می‌شود و رسوباتی که سبب تخریب بیشتر می‌شود را در پشت‌بندها نگه دارد و لوله‌های تخلیه کمک می‌کنند آب به‌راحتی تخلیه شود.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج




-->