مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان
تغییر ماهیت عامل بیابانزاییها در سالهای اخیر
ایسنا/سمنان مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان ضمن ابراز نگرانی از روند بیابانزاییها از تغییر عامل اصلی بیابانزاییها در سالهای اخیر خبر داد.
ایسنا/سمنان مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان ضمن ابراز نگرانی از روند بیابانزاییها از تغییر عامل اصلی بیابانزاییها در سالهای اخیر خبر داد.
جعفر مرادی حقیقی در جلسه هماهنگی و برنامه ریزی مراسم روزجهانی بیابان با بیان اینکه شعار امسال این روز جهانی "عبور از خشکسالی با مشارکت همگانی" است به وضعیت بیابانی استان و تشدید آن در سالهای اخیر اشاره و اظهار کرد: مهمترین عامل بیابانزایی استان در سالهای اخیر از عوامل طبیعی به عوامل انسانی تبدیل شده است.
وی با اشاره به فراگیر بودن تغییرات اقلیمی و وقوع پدیده گرد و غبار در جهان و منطقه افزود: طوفانهای ماسهای و گردوغبار یکی از پیامدهای خسارتزای ناشی از عوامل اقلیمی نظیر خشکسالی و عوامل انسانی نظیر سوءمدیریت منابع آبوخاک در نظر گرفته میشوند. و در حال حاضر رد پای طوفانهای ماسهای و گرد و غبار در جهان را میتوان از شمال چین تا جنوب صحرای آفریقا مشاهده کرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با بیان اینکه در سالهای اخیر، طوفانهای ماسهای و گردوغبار به طور قابلتوجهی در برخی مناطق افزایش یافته است اضافه کرد: به نظر میرسد تغییرات اقلیمی، بیابانزایی، تخریب زمین و خشکسالی که خود ناشی از فعالیتهای انسانی است، دراین موضوع نقش مهمی داشته و طوفانهای ماسهای و گردوغبار آثار منفی متعددی بر کشاورزی، سلامت انسان، صنعت، حملونقل و کیفیت آبوهوا دارد.
مرادی حقیقی اظهار کرد: در مناطق بحرانی و کانونهای تولید گردوغبار و در قالب اقدامات سریع میتوان از روشهای مختلفی نظیر تقویت پوشش گیاهی با استفاده از گونههای بومی، بهبود وضعیت رطوبت خاک با انجام پروژههای مدیریت رواناب و سطوح آبگیر باران، استفاده از خاکپوشهای تثبیتکننده بستر خاک، مدیریت چرای دام، کشاورزی حفاظتی، توسعه بادشکن اطراف مزارع، ایجاد دیوارهای گلی بهره گرفت.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان نیز گفت: امروزه امکان مقابله با بیابان (به روش مرسوم و از طریق یک سازمان یا ارگان دولتی غیر ممکن بوده و نیاز به مدیریت جامعی در سه سطح انسجام سازمانی، مشارکت تمام بهره برداران و ذینفعان بخش منابع طبیعی (مرتعداران، کشاورزان، معدنکاران، صاحبان صنایع و...)توانمند سازی و مشارکت جوامع محلی و استفاده از تمام ظرفیتها و فرصت¬های موجود دارد.
علی ترابی با بیان اینکه خشکسالی یک مشکل جهانی است اما مهار آن به راهکارهای محلی نیاز دارد ادامه داد: زندگی بشر به مهار این معضل جهانی و فراگیر وابسته است و از همین رو است که 17 ژوئن مصادف با 27 خرداد بهعنوان روز جهانی مقابله با بیابانزایی و خشکسالی نامگذاری شده است.
وی گفت: در سال 2022 هم کنوانسیون مقابله با بیابان زایی به این پدیده اهمیت داده و شعار آن را در سالجاری" عبور از خشکسالی با مشارکت همگانی" نامگذاری شده است.
ارسال به دوست